http://super-sylwetka.pl SUPER SYLWETKA
zdrowie - piękno - siła
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
http://arg-project.com

Potrawka z indyka z warzywami [obiad]

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SUPER SYLWETKA Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Uka P.
Moderator / Uczestnik I edycji SR
Moderator / Uczestnik I edycji SR


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 1727
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Mar 11, 2007 12:53 am    Temat postu: Potrawka z indyka z warzywami [obiad] Odpowiedz z cytatem

Proporcje na pięć porcji damskich:

600g mięsa z piersi indyka
900g mrożonej włoszczyzny w paski [2 paczki]
100g cebuli [2 średnie]
400g śmietany 12%
1 kostka rosołowa
2 łyżki oleju

Sól, dużo pieprzu, czosnek, liść laurowy.

Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na oleju. Mięso pokroić na niewielkie kawałki i dorzucić do cebuli. Popieprzyć, dodać czosnek i smażyć aż zmieni kolor i puści wodę. Kostkę rosołową rozpuścić w 100ml wody i wlać do mięsa, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dorzucić warzywa, przykryć i dusić jakieś 20 minut [trzeba kontrolować ogień, żeby ładnie pyrkało], aż warzywa będą prawie miękkie.
Śmietanę wymieszać ze sporą porcją pieprzu i odrobiną soli i wlać do mięsa. Wymieszać, poddusić chwilę i gotowe.

Wartości dla jednej porcji: 28g B, 14g T, 12g W, 290 kcal.


Zamiast włoszczyzny można brać inne mieszanki warzywne - wtedy raczej bez śmietany [IMO śmietana nie do wszystkiego pasuje, ale to już kwestia smaku]. Zmiana warzyw powoduje oczywiście zmianę w wartościach odżywczych dla porcji.
_________________
Go ahead, make my day...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
martulka
VIP
VIP


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 1532
Skąd: niedaleko Wawy

PostWysłany: Nie Mar 11, 2007 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja potrawkę robię bez śmietany Wink

Najbardziej smakuje mi z mrożonką bukiet warzyw Najpierw podsmażam pokrojone w kostkę piesi kurczaka, pieprzę mocno. Gdy indyk puści sok dolewam łyżkę sosu sojowego i rozpuszczoną we wrzątku kostkę rosołową. Duszę chwilę, następnie wrzucam warzywa z mrożonki, zwiększając jednocześnie ogień. Gdy wszystko zaczyna "pyrkać", zmniejszam ogień i dodaję przyprawy. Tutaj polecam gotowe mieszanki ziołowe FITup KAMIS do mięsa oraz do zup i warzyw duszonych. Trochę soli i pierprzu.Mieszam wszystko, przykrywam i duszę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane Wink
Mężowi podaję potrawkę z furą ryżu,sama jem bez Mr. Yellow

Poniżej wklejam propozycje Uki na urozmaicenie sobie potrawki różnymi warzywami i przyprawami Wink

"1. potrawka z piersi kurczaka/indyka z warzywami:
- mieszanka chinska [przyprawy: sos sojowy, czosnek, sol, pieprz, przyprawa chinska "5 smakow", rosolek w kostce]
- bukiet warzyw [te czasem robie ze smietana; przyprawy: tymianek w duzych ilosciach, czosnek, odrobina sosu sojowego, rosolek w kostce]
- mieszanka meksykanska [przyprawy: sos sojowy, czosnek, sol, pieprz, sos tabasco, papryka, rosolek w kostce]
- leczo [przyprawy: koncentrat pomidorowy, rosolek, czosnek, sol, pieprz, oregano, tymianek]
2. potrawka z wolowiny z warzywami - Do wolowiny najczesciej biore leczo. "


Mr. Yellow Mr. Yellow
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Uka P.
Moderator / Uczestnik I edycji SR
Moderator / Uczestnik I edycji SR


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 1727
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Poniżej wklejam propozycje Uki na urozmaicenie sobie potrawki różnymi warzywami i przyprawami Wink

O, fajnie, sama zdążyłam o tym zapomnieć.
Do sałataki meksykańskiej daję jeszcze pulpę pomidorową - i się robi coś a la jakby Chilli con carne. hrhr

edit: cieszę się, że Szefostwu przepis też się podoba... Mr. Yellow
.
_________________
Go ahead, make my day...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
martulka
VIP
VIP


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 1532
Skąd: niedaleko Wawy

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uka, powiedz mi skąd wiesz ile białka zjadasz w potrawce? Nakładasz sobie oddzielnie warzywa, a pózniej wydłubujesz odpowiednią ilość kurczaka, czy jak? Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Slawek
Moderator / Uczestnik I edycji SR
Moderator / Uczestnik I edycji SR


Dołączył: 15 Wrz 2006
Posty: 3126

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 9:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehehe Uka umie dobrze liczyc Razz
_________________
"Bog dal nam rozum wlasnie po to, bysmy nie wiedzac czy watpiac - pytali"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Uka P.
Moderator / Uczestnik I edycji SR
Moderator / Uczestnik I edycji SR


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 1727
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

.
Nie, te wartości są liczone średnio dla porcji.
Tak naprawdę nigdy przecież nie znasz wartości makroskładników co do grama w produktach. To co podają na opakowaniu to też jest "średnio na 100g".

.
_________________
Go ahead, make my day...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
martulka
VIP
VIP


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 1532
Skąd: niedaleko Wawy

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli nakładając porcję na talerz nie zwracasz uwagi na to, że masz np. więcej warzyw niż mięsa lub odwrotnie? Ja ostatnio zastanawiałam się czy aby na pewno odpowiednią ilośc białka zjadłam w tej potrawie. Pierś jest tutaj pokrojona w kostkę i "fruwa" po całej patelni. Wink Trudno więc ocenić, czy było to na pewno te 150- 200g mięsa... Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Uka P.
Moderator / Uczestnik I edycji SR
Moderator / Uczestnik I edycji SR


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 1727
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 10:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

.
Ermm, no bez przesady - tak trochę zwracam uwagę. hrhr
Wiem mniej więcej, jak wygląda moja porcja mięsa i mniej więcej staram się ją [wzrokowo hrhr] skompletować z tego, co jest porozrzucane w potrawce.
Ale jeżeli masz wątpliwości przy obiedzie, to zawsze możesz zjeść więcej sera białego na kolację. Ale nad 2 gramami mieliśmy się nie rozczulać. hrhr

.
_________________
Go ahead, make my day...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
martulka
VIP
VIP


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 1532
Skąd: niedaleko Wawy

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2007 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatecznie można zrobić tak: pokroić swoją porcję mięsa w kostkę, następnie policzyć ile nam tych kostek wyszło hrhr i pózniej tyle samo wygrzebać z potrawki i nałożyc sobie na talerz, dodając odpowiednią ilość warzyw hrhr

Właśnie dzisiaj miałam na obiad potrawkę i nie mogłam sie od niej oderwać. Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
super-sylwetka
Administrator
Administrator


Dołączył: 07 Wrz 2006
Posty: 5392
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2007 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to raczej nieistoitny duperel - w bilansie tygodnia czy dwóch bez znaczenia

jak zjesz dwa kawałki wiecej dnia pierwszego to siłą rzeczy któregoś następnego będzie o dwa mniej do zjedzenia i bilans się wyrówna

chyba naprawdę żyjesz w krainie wiecznej szczęśliwości jeśli nie masz większych trosk niż dzielenie potrawki na czworo hrhr Wink
_________________
Pozdrawiamy,
Zespół Super Sylwetki

-----------------------------------
"I have found the iron to be my greatest friend. Friends may come and go. But two hundred pounds is always two hundred pounds." — Henry Rollins
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Fatal@Error
Stały bywalec forum
Stały bywalec forum


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1178
Skąd: Z Puszczy Błędowskiej

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 6:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj sobie zrobiłem jak dla mnie wypas, dałem włoszczyzne orientalną z przyprawą, palce lizać Very Happy

pozdro
_________________
Komora gazowa jest pusta, następuje zwolnienie blokady... hrhr
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
bangbang
Nowy na Forum
Nowy na Forum


Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Lip 17, 2008 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja uwielbiam indyka ale z warzywami typu papryka, cukinia, pomidor, bakłażan plus pieczarki i cebulka, do tego z lyzka, dwie oliwy i generalnie dusze, proporcje dowolne, z doswiadczenia wiem, ze nie nalezy przesadzic z bakłażanem... chili, sol, pieprz i np sweza bazylia juz do posypania porcji;)
pyszności
takie ratatouille tylko ze z miesem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SUPER SYLWETKA Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Usuń wszystkie cookies tego forum
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Style created by -=ET=-